Staat gedagvaard vanwege stankoverlast 17-6-2020

Het Brabants Burgerplatform heeft afgelopen week de Staat gedagvaard vanwege stankoverlast veroorzaakt door de veehouderij.

“Tal van burgers zitten in de knel. Ze zijn omringd door varkensstallen en zitten daardoor continu in de stank, wat gezondheidsschade en stress oplevert”, vertelt Geert Verstegen van het Brabants Burgerplatform.

Verstegen woonde zelf tot vorig jaar naast een varkenshouder en weet als geen ander waar hij het over heeft. “Elke ochtend keek ik naar het weerbericht om te zien uit welke kant de wind kwam.” Inmiddels is zijn buurman gestopt met zijn bedrijf. “Ik kan weer buiten zitten, het slaapkamerraam kan open en we kunnen de was buiten hangen.”Maar er zijn nog steeds veel burgers die tussen de varkensstallen wonen. “En ze kunnen niet verhuizen, want niemand wil hun huizen kopen.”

Lees ook:

Het stinkt in Nederland’: burgers dagen staat vanwege overlast megastallen

Zestien van hen zijn nu naar de civiele rechter gestapt om de Staat ter verantwoording te roepen. Verstegen: “We zijn al eerder naar de Raad van State gestapt, maar die zei: ja jongens, het stinkt in Nederland, maar volgens de regels mag het. We willen dan ook dat de normering wordt aangepast.”
“De staat beschermt burgers onvoldoende in hun woongenot en dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens”, zegt advocaat Nout Verbeek, die de groep bijstaat. “We willen dat de stankoverlast stopt en dat de schade die is geleden wordt vergoed.”

De groep is al drie jaar bezig met de zaak. Ze voelen zich gesteund door de commissie Biesheuvel, die onderzoek deed naar stankoverlast door veehouderijen.
Ook de Urgendazaak, waarin werd besloten dat de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk eind dit jaar sterk moet zijn teruggedrongen, stemt hoopvol.

De actie is niet gericht tegen veehouders maar tegen de overheid, benadrukt Verstegen. “Varkenshouders worden gewoon een fuik ingejaagd. Ze doen wat ze mogen doen volgens de regels: uitbreiden. Voor de buurt verandert er niks. Dat is een doodlopende weg voor burgers, maar zeker ook voor de varkenshouder.” “De boeren hebben veel investeringen gedaan en proberen gewoon hun bedrijf te runnen”, voegt advocaat Verbeek toe. “Maar als je als burger daar tussenin woont, is het niet te harden. Je kunt nauwelijks buiten zitten en daar moet iets aan gebeuren.”
Het duurt nog wel even voor deze zaak in de rechtbank aan bod komt. Normaal gesproken heeft de regering zes weken de tijd om te reageren op een dagvaarding, maar de staat heeft al aangegeven meer tijd nodig te hebben.

“Ik hoop op redelijkheid”, zegt voorzitter Verstegen. “En dat de regering zegt: jongens, jullie hebben eigenlijk wel een punt. Als ik Rutte over corona hoor zeggen dat de vrijheid van de een niet ten koste mag gaan van de gezondheid van de ander… Nou, daar houd ik hem graag aan, na 40 jaar stankoverlast.”