Mezenkastjes op Eikenbomen aan de Nieuwe Steeg 16-3-2020

Een tiental enthousiastelingen heeft op zaterdag 14 maart zo’n 100 mezenkastjes opgehangen langs de Nieuwe Steeg in Leersum. Omdat vorig jaar langs de 1,3 kilometer lange eikenlaan veel overlast van de eikenprocessierups heerste hebben het buurtbewoners van het Bewonerscomité Leersum-zuid en de Vereniging voor Dorp en Natuur het plan opgevat de rupsen biologisch te bestrijden met mezen.  De Stichting Voorzorg Utrecht was bereid subsidie te verlenen, op voorwaarde dat de kastjes gemaakt werden bij de werkplaats Boswijk van Bartimeus. Het was heel leuk om te zien dat een aantal nestkastjes direct na plaatsing al geïnspecteerd werden door kool- en pimpelmeesjes.

Alle kastjes werden op 3 meter hoogte opgehangen, waartoe ieder ophanggroepje een op maat gemaakte wilgentak mee kreeg. De invliegopening van de kastjes is gericht op het noordoosten, beschut tegen de vaak zuidwesten wind en tegen de middagzon. De veiligheidshesjes waren geleend van de landschapsbeheergroep van Dorp & Natuur; de gemeente stelde afzetpylonen ter beschikking. Het was gelukkig droog weer. Er werden 90 kastjes opgehangen, de overige 40 waren nog niet klaar, maar omdat het voorjaar nadert zijn we zsm aan de slag gegaan.