Luchtwasser in varkensstal werkt onvoldoende

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1818010/luchtwasser-varkensstal-werkt-onvoldoende
21-3-2018

DEN BOSCH – De provincie Noord-Brabant heeft sterke en betrouwbare signalen dat een veelgebruikte soort luchtwasser voor varkensstallen veel minder ammoniak en stank filtert dan de bedoeling is. Brabantse gemeenten en de provincie zijn daarom sinds kort een stuk voorzichtiger met het verlenen van vergunningen aan varkensboeren met de zogenoemde combiluchtwasser.

De provincie Noord-Brabant heeft dat woensdag bekendgemaakt naar aanleiding van een bericht in het Eindhovens Dagblad.
Volgens de provincie maakt ongeveer een derde van de Brabantse varkenshouders gebruik van een combiluchtwasser. Metingen van de Wageningen Universiteit zouden laten zien dat de combiluchtwasser beduidend minder goed werkt dan vereist. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het kabinet en de resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

De provincie en de Brabantse gemeenten hebben de rijksoverheid gevraagd om over de uitkomsten zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.